Een zonnepaneel, ook wel photovoltaïsch-paneel of kortweg pv-paneel genoemd, vangt licht op en zet dit om in elektrische spanning. Via een omvormer (inverter) wordt gelijkstroom omgezet in voor u bruikbare wisselstroom. De wisselstroom kunt u direct gebruiken in uw woning.

Indien u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u gebruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.  Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Dit heet salderen.

Er bestaan Mono- en Polykristallijne en dunne film pv-panelen. Mono- en Polykristallijne pv panelen worden van de grondstof silicium gemaakt. Het verschil zit in het productieproces. Polykristallijne zonnepanelen worden tijdens het stollingsproces niet meer bewerkt waardoor de kristallen kriskras door elkaar komen te liggen. Bij monokristallijne zonnepanelen worden deze kristallen allemaal in de zelfde richting gelegd waardoor er iets meer stroom opgewekt wordt.  Op een kleine installatie op een normale woning is dit echter verwaarloosbaar. Dunne film zonnecellen (ook wel thin-film, zonnecellen) zijn relatief nieuwe panelen. Een andere naam is ook wel CIS (Koper Indium Selenide) zonnepanelen of CIGD (Koper Indium Gallium Selenide) panelen genaamd. Dunne film panelen worden ook nog wel eens daglicht zonnepanelen genoemd, eigenlijk onterecht want ieder zonnepaneel is een zogenaamd daglicht paneel. Echter heeft een dunne film zonnepaneel een groter rendement bij difuus (dag) licht of schaduw. Deze panelen zijn zeer licht in vergelijking met andere mono- en polykristallijne panelen en zijn ook goedkoper per Wattpiek. Dunne film panelen worden in Nederland op het moment weinig gebruikt.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in WP (Watt Piek vermogen). Op dit moment hebben gangbare panelen een vermogen tussen de 270 en 370 Watt Piek. Als vuistregel geldt dat gemiddeld genomen een in Nederland opgesteld zonnepaneel voor een theoretisch vermogen van één WP een opbrengst kan genereren van ongeveer 0,88 kilowattuur stroom per jaar. De situatie op uw dak bepaalt wat de werkelijk opbrengst is. Het type omvormer kan echter ook de opbrengst verhogen. Wij maken het voor u altijd inzichtelijk hoeveel de opbrengst van het systeem zal worden met de verschillende typen omvormers. (Centrale omvormer, omvormer met optimizers of micro-omvormers)

De opbrengst wordt beïnvloed door:

  • Het vermogen van uw paneel
  • Schaduw plekken
  • Sterkte en richting (instralingsfactor) van de zon
  • Type omvormer

Op vrijwel ieder dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden.

Laat ons u bellen voor een vrijblijvend adviesgesprek

Gelieve uw naam in te vullen

Vul uw telefoonnummer in

Vul uw emailadres in

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld