Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Heeft u een vraag over zonnepanelen, omvormers, laadstations, batterijopslag of iets anders? Dan bent u niet de enige. Daarom beantwoorden we de meest gestelde vragen. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Laat dit ons weten en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Dit komt doordat zonnepanelen lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk energie. Eigenlijk zou u dit principe kunnen vergelijken met de werking van een batterij. Net als een zonnepaneel maakt een batterij gebruik van een positief en negatief geladen zijde. Sluit u deze twee zijdes op elkaar aan? Dan gaan de elektroden bewegen en deze beweging genereert stroom. Bij zonnepanelen van Opgewekt BV Zoetermeer komt de opgewekte energie neer op gemiddeld 325 Wp per zonnepaneel.

Wij bieden full black designer zonnepanelen aan. Zoals de naam al suggereert, zijn deze panelen volledig mat zwart en dus monokristallijn. Ze halen 320 Wp en zijn de meest rendabele panelen die wij tot nu toe hebben gehad.

Zonnepanelen met monokristallijne cellen zijn egaal donkerblauw, ogen soms zelfs bijna zwart en worden zowel met een witte als zwart backsheet geproduceerd. Uniek aan dit type zonnepaneel is dat de individuele kristallen in de zonnecellen na het stollingsproces van de grondstof silicum allen in dezelfde richting gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van 17% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met meerdere ongeordende (poly) kristallen. Tijdens de productie bestaan de zonnecellen uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij hebben een blauw uiterlijk en nemen een gebroken schervenpatroon aan. Door deze opvallende blauwe kleur worden zonnepanelen met polykristallijn ook vaak ‘blauwe zonnepanelen’ genoemd. De efficiëntie van ‘blauwe zonnepanelen’ ligt ongeveer op 15-16%. Door het lagere rendement en lagere productiekosten van de zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen vallen deze zonnepanelen goedkoper uit.

Onze panelen zijn 1x1,7 meter groot. Als u de oppervlakte moet berekenen, voor bijvoorbeeld het energielabel van uw huis, dan vermenigvuldigt u het aantal panelen met 1,7. Het getal dat daar uitkomt is het aantal vierkante meters van uw installatie!

Bij Opgewekt leveren we uitsluitend de best geteste zonnepanelen met het TÜV keurmerk. Dit houdt in dat deze zonnepanelen succesvol verschillende tests hebben doorstaan.

Een slimme meter is niet verplicht, maar de meter moet wel geschikt zijn voor zonnepanelen. De netbeheerder kan dit voor u controleren en de meter kosteloos vervangen. We raden u aan wel te kiezen voor een slimme meter, zodat u goed voorbereid bent op toekomstige verduurzamende maatregelen in en om uw woning.

Bij gelijkstroom is de stroomrichting altijd constant. De elektronen lopen van de positieve (+) naar de (-) negatieve pool. u zou de beweging van dit type stroom kunnen zien als een rechte lijn. Gelijkstroom wordt ook wel Direct Current (DC) genoemd. Een batterij levert bijvoorbeeld gelijkspanning.

Bij wisselstroom wisselt de richting van de elektronen constant. De elektronen bewegen van de negatieve naar een positieve pool en weer terug. Dit type stroom kunt u zien als een golvende lijn. Wisselstroom wordt ook wel Alternating Current (AC) genoemd. Uit een stopcontact komt wisselspanning.

Zonnepanelen gaan 25 tot wel 40 jaar mee en vragen om weinig tot geen onderhoud.

Omvormers

Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. De taak van een omvormer is vervolgens om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom voor jouw elektrische apparaten. Deze stroom wordt ook wel wisselstroom genoemd.

Bij het kiezen van de beste omvormer voor jouw zonnepanelen letten wij op:

  • het totale vermogen van alle zonnepanelen;
  • de oriëntaties van de set zonnepanelen;
  • of er schaduw valt op één van de zonnepanelen.

Power optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Het groene lampje op de omvormer bevestigd dat de omvormer actief is en dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken door de omvormer wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Wanneer het donker wordt en de zonnepanelen geen energie meer opwekken, heeft de omvormer geen werk meer te doen en wordt deze automatisch uitgeschakeld. Het groene lampje gaat dan ook uit. Ons advies is om wekelijks even te controleren of het groene lampje op de omvormer brandt. Hoeveel zonne-energie uw panelen exact opwekken, kunt u altijd en overal inzien met de monitoring-app.

  1. Een account voor de monitoring app
  2. Een geïnstalleerde app op uw telefoon of tablet
  3. Een wifi verbinding tussen de omvormer en de monitoring app

De omvormer moet verbonden zijn met wifi om de data naar de monitoring app te kunnen sturen. Heeft de omvormer geen verbinding met wifi dan heeft dit enkel gevolgen voor de monitoring app. De omvormer werkt nog steeds. Dat ziet u aan het groene lampje.

In de monitoring app kunt u de opwekking op uur, week, maand en jaar niveau aflezen. De opwekking wordt gerapporteerd in kWh.

Laadstations

Hoe lang uw auto oplaad hangt af van de laadcapaciteit van uw auto, de batterij van uw auto, de capaciteit van het laadpunt en het beschikbare vermogen in uw woning.

U kunt het zelf relatief eenvoudig uitrekenen. Stel, uw auto heeft een batterij van 40 kW. Uw laadpaal kan laden met een maximale capaciteit van 11 kW, wat betekent dat u 11 kW per uur kunt laden (11 kWh). Het opladen van uw auto duurt dan 40/11 = 3,6 uur.

Het kan langer duren als bijvoorbeeld Dynamic Load Balancing de capaciteit van de laadpaal naar beneden schroeft om overbelasting te bepalen.

U kunt ervoor kiezen uw laadpaal mee te verhuizen naar uw nieuwe woning of bedrijfspand, dat is echter niet in alle gevallen mogelijk. Onze specialitsen denken hierin graag met je.

Voor thuisgebruik (particulier) is onderhoud niet nodig. U neemt bij problemen contact met ons op en dan lossen wij het op. Meestal kan dit op afstand.

Vooral bij intensief zakelijk gebruik is onderhoud wel nodig.

Het serienummer van uw laadstation wordt soms gevraagd, zoals bijvoorbeeld bij het koppelen van de laadstations aan een laadbeheerabonnement. De locatie van het serienummer en de schrijfwijze ervan verschilt per merk: op een sticker aan de zijkant, in het bijgeleverde boekje of in de app.

Als u geen eigen oprit heeft, kan het zijn dat u een laadstation in de voortuin wil laten plaatsen om zodoende de auto op te laden. Het nadeel is dat de kabel over het voetpad loopt. Mag dat?

Dit verschilt per gemeente. Sommige gemeentes gedogen het, maar dan bent u wel verantwoordelijk voor struikelgevaar. Andere gemeentes stellen voorwaarden wanneer het wel/niet mag.

Neem dus contact op met uw gemeente als u twijfelt of het wel of niet mag, voordat u een laadpaal in uw tuin installeert.

Storingen aan het laadstation zijn buitengewoon vervelend. Wij raden u de volgende stappen aan:

  • Ontkoppel de laadkabel van de auto (en van de laadpaal als u een losse kabel heeft). Soms wordt deze niet goed aangesloten of te snel erin gedaan, waardoor de auto of de laadpaal in storing schiet. Probeer de kabel nogmaals zorgvuldig aan te sluiten.
  • Check of er spanning op het laadstation staat. Het kan zijn dat de aardlekschakelaar eruit is geklapt door een probleem in uw woning. Controleer voor de zekerheid de meterkast.
  • Twijfelt u of het probleem bij de laadpaal ligt? Probeer uw auto dan op te laden bij een laadstation in de buurt. Als dat ook niet lukt, zit het probleem wellicht in uw auto.
  • Heeft u nog steeds problemen, neem dan contact op met ons op.

Batterijopslag

Wie zonnepanelen heeft, kan er een thuisbatterij aan koppelen. Dat is een grote batterij, een accu, waarin u de teveel opgewekte energie van uw zonnepanelen opslaat en op een ander tijdstip kunt gebruiken. 

Gemiddeld verbruikt u slechts 30% van de stroom van uw zonnepanelen en verdwijnt 70% weer op het net. Gelukkig kunt u die percentages eenvoudig omdraaien met een thuisbatterij. Dankzij zo’n accu verbruikt u dus veel meer van uw zelfgeproduceerde stroom en haalt u minder elektriciteit van het net.

Toch wel. Het basisprincipe van op- en ontladen met groene zonne-energie is bij alle types hetzelfde, maar het exacte mechanisme is anders per soort thuisbatterij. Zo laadt een zoutwater batterij op door het zoute en zoete water in een kunststof krat van elkaar te scheiden. Compactere lithium-ion thuisbatterijen werken dan weer met een chemische samenstelling op basis van nikkel, kobalt, mangaan.

De term ‘dimensionering’ slaat op de juiste opslagcapaciteit van de batterij in functie van de opbrengst en het verbruik van zonne-energie. Is uw batterij ondergedimensioneerd? Dan is de capaciteit te laag en moet u alsnog meer stroom van het net halen. Is de batterij dan weer overgedimensioneerd? Dan betaalt u een onnodig hoge aankoopprijs en bovendien blijft er altijd nog stroom in uw batterij over. Zo kunt u minder groene elektriciteit opslaan en injecteert u meer op het net.

Natuurlijk. Onze installateur adviseert u in dat geval over een geschikte thuisbatterij op maat van uw zonnepanelen en uw stroomverbruik. Het enige verschil is dat de arbeidskosten allicht iets hoger zullen liggen. Zonnepanelen en een thuisbatterij samen plaatsen gaat namelijk iets vlotter dan apart.

Het principe is hetzelfde als bij een thuisbatterij met zonnepanelen. Alleen laadt uw de batterij dan niet op met groene zonne-energie, maar met elektriciteit aan een goedkoper tarief. Let op: met zo’n accu zonder zonnepanelen bespaart u wel veel minder op uw stroomfactuur. Daardoor is de terugverdientijd langer dan de gemiddelde levensduur van zo’n accu en is de aankoop dus niet rendabel. U investeert dus best alleen in een thuisbatterij als u al zonnepanelen heeft of overweegt deze te laten plaatsen.

Neem contact met ons op

Bezoek ons:
Industrieweg 88, 2712 LC Zoetermeer

E-mail ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel ons:
070-2210050

Offerte aanvragen

Opgewekt BV

Industrieweg 88
2712 LC Zoetermeer
+31 (0) 70 22 100 50
info@opgewekt-energie.net

Sociale media

 

 

Zonnekeur Garantiefonds ZonZeker