Belastingteruggave zonnepanelen

Eenvoudig 21% korting op de aanschaf van uw zonnepanelen door de btw teruggave.

Voor uw zonnepaneleninstallatie kunt u de btw terugvragen bij de belastingdienst. Korting op uw  zonnepanelen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Doordat u een zonnepaneleninstallatie hebt en u eigen energie opwekt, wordt u beschouwd als klein energiebedrijf en valt u onder de kleine ondernemingsregeling. En als ondernemer mag u de btw terugvragen bij de belasting!

Een installatie van 7 zonnepanelen is deze 21% btw teruggave al €750,-. Dat is natuurlijk mooi meegenomen en hiervoor is slecht maar één aangifte nodig. Hiervoor lag dit een stuk ingewikkelder en op deze manier is het een stuk makkelijker geworden om de btw terug te vragen. Met onderstaand stappenplan kunt u  zelf eenvoudig de Btw-aangifte indienen.

LET OP: Vanaf 1 Januari 2023 gaat deze regeling veranderen en zal voor alle huizen/panden die als gebruiksdoel een woonfunctie hebben geen BTW geheven worden en ontvangt u derhalve een factuur zonder de gebruikelijke 21% BTW

Belangrijk:

 • De btw moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de panelen hebt gekocht, ingediend worden
 • De factuur van de zonnepanelen en de energie nota moeten op dezelfde maand staan.
 • Het stappenplan geldt alleen voor particulieren.

Stappenplan Btw-teruggave zonnepanelen

1. Formulier invullen "Opgaaf Zonnepaneelhouders"

Download formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders”, dat op de website van de Belastingdienst staat. Dit formulier moet worden geprint, ingevuld en opgestuurd. Het formulier is redelijk duidelijk, maar hieronder staat een uitleg van de gevraagde gegevens.

1 Gegevens
Vul hier uw naam, adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, telefoonnummer, Burgerservicenummer en factuurdatum in.

2 Btw gegevens

2a Vul het correspondentieadres in. Dit kan het adres zijn waar de zonnepanelen zijn geplaatst of een ander adres.

2b Kruis aan dat u wilt meedoen aan de KOR (kleine ondernemers regeling).

3 Ondertekening
Onderteken het formulier

Beoordeling Belastingdienst

De Belastingdienst neemt uw aanvraag in behandeling en bekijkt of u inderdaad een BTW-ondernemer hebt. Vervolgens ontvangt u een brief met het onderwerp "Vaststelling belastingplicht" waarin de Belastingdienst laat weten of u geregistreerd bent als BTW-ondernemer. In deze brief staat tevens het omzetbelastingnummer.

Wanneer u de brief niet binnen 10 werkdagen hebt ontvangen, is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst op 0800-0542. Als u namelijk niet op tijd aangifte doet, kunt u hiervoor een boete ontvangen.

2. Uw rekeningnummer doorgeven

Vergeet deze stap absoluut niet! Doe dit voordat u de aangifte doet, om vertraging bij het uitbetalen te voorkomen. De Belastingdienst gebruikt namelijk niet automatisch het rekeningnummer dat bij hen bekend is en u zal dus altijd opnieuw een rekeningnummer door moeten geven. Dit doet u doormiddel van een digitaal formulier dat u via deze link kunt vinden: Rekeningnummer nu doorgeven

Hoe vult u het formulier in?

 • Heeft u een boekhouder? Dan worden de gegevens van de boekhouder ingevuld bij het contactpersoon. Heeft u deze niet, dan vult u uw eigen gegevens in.
 • Bij het subnummer vult u de 2 cijfers in die na de B komen van het omzetbelastingnummer dat u heeft ontvangen. Deze cijfers vindt u terug in de Brief van Vaststelling Belastingplicht in stap 1.

 

3. Btw-aangifte doen

Heeft u van de belastingdienst de brief en de inloggegevens ontvangen? Dan kunt u de btw-aangifte doen. Het bedrag dat u ontvangt is de btw die u heeft betaald, min het forfait bedrag.

Hoe vult u het formulier in?
In het formulier hoeft u niet alle rubrieken in te vullen, alleen rubriek 1 en 5 zijn van belang. Bij digitale aangifte klikt u vervolgens op 'akkoord'.

 • Bij vraag 1a vult u bij het bedrag waarover de omzetbelasting wordt berekend, het cijfer 0 in.
 • Bij "omzetbelasting" vult u het forfait bedrag in dat hoort bij het opwekvermogen van uw zonnepanelen. Dit forfait vindt u in de tabel hieronder.
 • Open tabel voor Forfait
 • Bij vraag 5a moet dit forfait bedrag nog een keer worden ingevuld. Als u de aangifte digitaal doet, dan wordt dit bedrag automatisch ingevuld.
 • Bij vraag 5b vult u de btw in die u heeft betaald bij de aankoop van de zonnepanelen. Het bedrag vindt u terug op de aankoopnota.
 • Bij vraag 5c en 5e vult u het verschil tussen de bedrag in.
 • Vraag 5d kunt u leeg laten.

Let op: Opgewekt BV Zoeterneer kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van dit stappenplan.

Kleine ondernemersregeling

Per 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling veranderd. U kunt nu kiezen voor vrijstelling van btw als u gevestigd bent in Nederland en niet meer dan €20.000 omzet per kalenderjaar heeft. Hierover vindt u meer informatie op de website van de belastingdienst, klik hier voor meer informatie

Tot 1 januari 2020 gold de oude kleineondernemersregeling. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan in de brochure van de Belastingdienst.

Neem contact met ons op

Bezoek ons:
Industrieweg 88, 2712 LC Zoetermeer

E-mail ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel ons:
070-2210050

Offerte aanvragen

Opgewekt BV

Industrieweg 88
2712 LC Zoetermeer
+31 (0) 70 22 100 50
info@opgewekt-energie.net

Sociale media

 

 

Zonnekeur Garantiefonds ZonZeker