Omvormers zakelijk

Een omvormer is het apparaat dat zonlicht omzet in bruikbare energie. Bij het gebruik van zonnepanelen zijn omvormers noodzakelijk om de opgewekte energie in uw bedrijf te kunnen gebruiken of te kunnen transporteren.

Hoe werkt een omvormer?

Van gelijkstroom naar wisselstroom.
Zonnepanelen wekken niet direct gebruiksklare stroom op. De zogenoemde ‘gelijkstroom’ die door de panelen wordt opgewekt, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer regelt dit voor u en stuurt de stroom daarna door naar de meterkast. Hierna is uw stroom klaar voor gebruik en kunt u er al uw elektrische apparaten mee voorzien van energie!

Soorten omvormers

Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten omvormers. Op de eerste plaats is er de eenvoudige ‘serie omvormer’, die voor de totale reeks zonnepanelen de gelijkstroom optimaliseert. Deze techniek is minder ingewikkeld dan die van de tweede soort: de micro-omvormer. Daarbij wordt niet per reeks geoptimaliseerd, maar per paneel. Deze omvormers hebben een complexere techniek en zijn daarom ook duurder. Welke omvormer het beste werkt voor uw systeem hangt af van de situatie én de locatie waar de panelen geplaatst worden. Laat u daarom altijd adviseren door een expert.

Welke omvormer is geschikt voor mijn bedrijf?

Bij het kiezen van de beste omvormer voor uw zonnepanelen letten wij op:

  • het totale vermogen van alle zonnepanelen;
  • de oriëntaties van de set zonnepanelen;
  • of er schaduw valt op één van de zonnepanelen.
Bekijk onze omvormers

Hoe werkt een optimizer?

Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wekt één zonnepaneel minder op, dan heeft het hele systeem daar last van. Een oplossing is het gebruik van optimizers. Dit zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizers zorgen ervoor dat de energie-opbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt.

De taak van de optimizer

Optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Wanneer is het slim om een optimizer te gebruiken?
Wanneer er bij uw dak sprake is van minder gunstige zonsituaties, zoals veel schaduw op een aantal van uw zonnepanelen of bij een zonnepaneleninstallatie die op meerdere dakvlakken met verschillende oriëntaties wordt geïnstalleerd, is het verstandig om voor een optimizer te gaan.

Betekent dit dat het altijd beter is om optimizers voor zonnepanelen te gebruiken?
Simpel gezegd is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Indien er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of tijdelijke schaduw, dan is het gebruik van optimizers niet nodig en onnodig duur.

Bekijk onze optimizers

Hoe werkt een micro-omvormer?

Micro-omvormers worden vooral in kleinschalige projecten gebruikt. De micro-omvormer zet de gelijkstroom van 1 tot 4 panelen om naar wisselstroom. Dit type omvormer is relatief duur, maar bij een klein aantal panelen kan het wel uit. Dat komt omdat u niet hoeft te investeren in de aanleg van 1 centrale omvormer. Daarnaast hebben de prestaties van de panelen geen invloed op elkaar, omdat ze individueel of in kleine groepen zijn aangesloten. 

Zeer Veilig: geen hoge spanning op uw dak

Het gebruik van micro-omvormers wordt niet alleen door experts aanbevolen maar ook door de brandweer en verzekeringsmaatschappijen. Ze voldoen aan de strengste veiligheidseisen van de overheid. Door het gebruik van micro-omvormers werkt het systeem namelijk volledig in wisselstroom, dus geen gelijkstroom met hoge spanning op het dak. Een zonnepaneel die is aangesloten op een micro omvormer geeft NOOIT een vlamboog, dit resulteert in het meest brandveilige zonnepanelen systeem.

Bekijk onze micro-omvormers

Eerlijk advies van Opgewekt BV Zoetermeer over omvormers en optimizers

Welke soort en type omvormer het meest geschikt is voor uw zonnepanelensysteem, is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en of er sprake is van schaduwvorming op uw dak. Bij Opgewekt BV hebben we omvormers en optimizers die ervoor zorgen dat uw zonnepanelensysteem de optimale opbrengsten realiseert. Daarnaast beschikken alle omvormers en optimizers ook over een conformiteitscertificaat. Onze persoonlijke adviseurs informeren u graag wat voor u de beste keuze is.

Keuzehulp

Gratis advies voor uw dakplan?

Wilt u weten welk dakplan het beste bij uw dak past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een persoonlijk advies.

Gratis advies

Neem contact met ons op

Bezoek ons:
Industrieweg 88, 2712 LC Zoetermeer

E-mail ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel ons:
070-2210050

Offerte aanvragen

Opgewekt BV

Industrieweg 88
2712 LC Zoetermeer
+31 (0) 70 22 100 50
info@opgewekt-energie.net

Sociale media

 

 

Zonnekeur Garantiefonds ZonZeker